Overweeg je ook om per zeilboot de Atlantische Oceaan over te steken, dan heb je hopelijk iets aan onderstaande tips!

  1. Koop veel proviand in op de Canarische eilanden, zo goedkoop kan je het voorlopig niet krijgen. Denk ook aan wijn, bier, blikvoedsel, shampoo, tandpasta, etc.
  2. In het zuidelijke deel van de Caraïben (van Suriname tot aan Martinique) is bijna geen vers vlees te krijgen. Het is veelal diepgevroren kip en af en toe varkensvlees. Wij hebben 2 vriezers aan boord en hebben deze goed kunnen gebruiken voor het verse vlees dat we ingekocht hadden op de Canarische eilanden. Onderweg hebben we veel vis gevangen en die konden we ook gelijk invriezen.
  3. Zorg voor goed visgerei, zoals hengels, molens, lurs, aas. We hebben hiermee flink formaat vis gevangen, zoals mahi mahi en tonijn. Verser kan je het niet hebben op je bord.
  4. Neem een elektrisch of inductieplaatje mee, erg handig om te gebruiken in de haven op walstroom en kost geen gas. Let wel op of je pannen hiervoor geschikt zijn.
  5. Begin op tijd met de voorbereidingen. Ook als je je huis verkoopt; het leeghalen kost veel tijd als je het zelf doet.
  6. Ga voor vertrek eerst een periode op de boot wonen. Zo kan je alles goed organiseren in kasten en luiken en kan je die tijd gebruiken om te kijken wat je wel/niet nodig hebt voor het leven aan boord.
  7. Houd lijsten bij per kastruimte/luik. Je zoekt je een ongeluk naar je spullen. Ook van je proviand heb je zo een prima overzicht wat je in voorraad hebt.
  8. Slaap- en kuipdiensten verschillen nogal per boot tijdens meerdaagse tochten. Wij deden meestal 4 op en 4 uur af en in de nacht soms 6 om 6. We waren hier niet heel strikt in, omdat we ook veel deden op slaapbehoefte.
  9. Tijdens de oceaanoversteek had ik van tevoren menu’s opgesteld en de ingrediënten in een aparte box gedaan. Zo hoef je niet elke dag in kasten/luiken te gaan zoeken naar je spullen, vooral niet zo handig bij een ruwe zee. Klik hier voor een voorbeeld van de menu’s.
  10. Sla de Kanaaleilanden over en ga naar de Scilly-eilanden. Erg verrassend vonden wij!
  11. Neem de tijd om de Spaanse ría’s aan te doen. Om te ankeren bij o.a. de Cíes-eilanden en het eiland Ons heb je een vergunning nodig. Deze kan je aanvragen via dit formulier (dat in sommige havenkantoren in Galicië te verkrijgen is). Je krijgt een bevestiging per mail en kan daarna een digitaal account aanmaken en activeren. Als het account geactiveerd is, dien je apart per dag online aan te geven waar en welke datum je gaat ankeren. In 2018 was dit kosteloos.
  12. Zorg van tevoren voor een goede reisapotheek aan boord. Als voorbeeld/basis heb ik de Geneesmiddelenlijst KNRM, Toerzeilers en Kustzeilers 2016 gebruikt. Vraag aan je apotheek of ze geneesmiddelen met een langere houdbaarheidsdatum kunnen meegeven en een medicijnenpaspoort inclusief stempel + handtekening/paraaf. Morfine hadden we ook aan boord, maar niet zichtbaar in het bijbehorende doosje gehouden. We maakten geen melding dat we dit medicijn aan boord hadden en hebben hiervoor geen aparte documenten geregeld, dit allemaal zonder problemen.
  13. In het eerste jaar hadden we een globetrotter reisverzekering afgesloten. Achteraf een veel te dure verzekering en ze geven uiteindelijk geen dekking op zeilers die dit soort reizen maken. Daarna zijn we overgegaan naar een doorlopende reisverzekering voor een aaneengesloten periode van 1 jaar.
  14. Je zeilboot blijkt buiten Europa lastig te verzekeren. Wij konden ons met moeite verzekeren bij Panteanius. Houd er rekening mee dat de premie ook gelijk flink omhoog schiet.
  15. Tussen de reis door zijn we in het eerste jaar samen een keer naar Nederland gegaan en ben ik na een jaar alleen naar Nederland geweest. Altijd fijn om wat zaken te regelen en ook voor je reisverzekering.
  16. We hebben ervoor gekozen om een jaar langer in Europa te blijven. Heel bewust de tijd genomen om langere tijd in de Algarve, Zuid-Spanje, Marokko en Porto Santo te blijven. De Middellandse zee hebben we overgeslagen. Vooral bij Culatra (omgeving Faro) lag je rustig geankerd om te overwinteren.
  17. De klussen en de klussenlijst op/van de boot komt niet leeg, als je net een ding hebt afgevinkt, komt er wel iets bij. Er gaat van alles kapot, maar je kan het soms niet altijd (gelijk) maken of vervangen omdat gewoonweg de onderdelen niet of lastig te krijgen zijn; dat begint al in Spanje/Portugal.
  18. Aan boord is er genoeg tijd om klusjes te doen, maar ook voor een hobby, lezen, puzzelen, taal leren, films kijken, blog schrijven of andere bezigheden. Sporten doe ik ook graag, eerst veel wezen hardlopen maar werd al gauw te warm vanaf Zuid-Spanje. Een app met oefeningen aan boord/dek werkt ook prima om in beweging te blijven.
  19. Je maakt tijdens de reis veel foto’s. Eens per half jaar maakte ik een fotoalbum als verzamelwerk van de mooie herinneringen.
  20. Als je ervoor kiest om naar Suriname te gaan, dien je vooraf een visum online aan te vragen. Aanvraag kan via https://suriname.vfsevisa.com/suriname/online/home/index . Neem de tijd ervoor, het gaat niet erg snel en je dient een aantal stappen te doorlopen.
  21. In december en januari is het regenseizoen in Suriname. Alles is er vochtig, klammig, plakkerig van de warmte en droogt slecht.
  22. Het zuidelijke deel van de Caraïben vonden we erg tegenvallen qua prijzen, erg duur. En dat geldt voor alles; taxi, excursie, drankje of eten buiten de deur, inkopen in de supermarkt, verse groente/fruit/vis. Neem je goedgevulde portemonnee mee!
  23. De prijs voor benzine en diesel viel uiteindelijk mee en was erg goedkoop.
  24. Je leert creatief te zijn met voedsel en de bereiding ervan. Veel ingrediënten zijn niet te krijgen of schreeuwend duur. Soms aten we op zee 3 dagen achter elkaar van dezelfde gevangen vis, die telkens op een andere wijze is bereid. Je hebt genoeg tijd om dingen zelf te maken zoals brood bakken.
  25. De alledaagse dingen aan boord kosten meer tijd dan je thuis in Nederland bent gewend. Even een (vergeten) boodschapje halen bij de super om de hoek is er hier niet bij. Per nieuwe anker-/ligplek moet je zelf uitzoeken waar de supermarkt is, waar vers groente/fruit/brood te krijgen is, waar je benzine en diesel kan tanken (en niet kilometers met volle jerrycans moet gaan zeulen), gasflessen vullen, etc.
  26. We hadden 3 verschillende gasflessen met allemaal andere aansluitingen. Niet overal kan je één van de types bijvullen. Zorg ook voor verschillende koppelstukken. Soms kan je bijvoorbeeld aan de andere kant van het eiland de gasfles vullen en dien je zelf vervoer te regelen, een taxi neemt geen gasflessen mee! Soms kan je dezelfde dag niet gelijk de gasfles laten vullen en kan je pas de dag erna terugkomen.
  27. Wees alert en handel ernaar! Niet alleen tijdens het zeilen maar ook op je ankerplek. Er kunnen onverwachte harde (berg)rukwinden in de baai komen, squalls, flinke swell waardoor je eigen boot en andere boten kunnen gaan gieren of kruien. Houd het weer en je boot in de gaten, voor je het weet zit de boot voor je tegen je aan. Laat ook geen dure spullen op het dek achter en zet je dinghy op slot, sluit de kajuitdeur en luiken af als je op pad gaat.
  28. Neem een zwaarder anker en ankerketting. Je slaapt ’s nachts een stuk lekkerder en als je twijfelt, zet een ankeralarm (app) aan.
  29. Zorg dat je stroom op orde is, denk aan voldoende capaciteit van je accu’s en zonnepanelen. Liever overcapaciteit dan net je koelkast en vriezer draaiende kunnen houden.
  30. Neem een externe wifi hotspot, in een aantal landen kan je met de lokale sim kaarten geen hotspot maken.
  31. Neem een buitenboord motor voor de dinghy met veel pk´s, hierdoor planeer je en ga je sneller en makkelijker over het water.
  32. Het is een financiële aanslag op je budget om in havens te gaan liggen, met name in het hoogseizoen. Probeer goede ankerplekken te vinden en je bespaart een hoop geld.
  33. Neem een lidmaatschap van Trans Ocean, je krijgt met dit lidmaatschap korting tot 20% in havens. Met name in Spanje en Portugal hadden we het lidmaatschap van € 60 per jaar er al snel uit. Ook hebben ze een netwerk van bezorgpunten voor pakketten en post waar je gebruik van kan maken.

Dagmenu’s

Bekijk hieronder een lijstje met dagmenu’s dat je kan gebruiken voor een lange oversteek. Ze zijn gebaseerd op de aanwezigheid van een vriezer aan boord en de eerste week voldoende voorraad verse groente.

Download Dagmenus-tijdens-oversteek-of-lange-tochten

Aanvraagformulier Spaanse ría’s

Wil je ankeren in een Spaanse ría (riviermonding), dan kan je gebruikmaken van onderstaand formulier om een vergunning aan te vragen.

Download Aanvraagformulier-vergunning-ankeren-Spaanse-rias

Geneesmiddelenlijst KNRM, Toerzeilers en Kustzeilers

Download Medicijnlijst-versie-11-2016