Met een bord vol eten zitten we aan een picknicktafel, het is vrijdagavond en zijn neergestreken bij de wekelijkse Gros Islet Friday Night Streetparty, in het dorp aan de ankerbaai Rodney Bay (op Saint Lucia) waar we liggen. Voor het bedrag van ongeveer € 8 hebben we een flinke hap gekregen van het opschep buffet; lasagne, rijst, kip, salade, bami en pasta carbonara), te veel blijkt achteraf. Met een goed gevulde maag lopen we verder door de straat van Gros Islet, een langgerekte straat die op vrijdagavond wordt afgesloten voor het autoverkeer en dan in het teken staat van muziek, eten & drinken. Overal zie je BBQ’s met kreeft, knakworstjes en kip, heel veel kip (kipspiezen, kippenpoten, kippenbouten, kippenborsten, etc.), eetstalletjes, etende mensen aan picknicktafels, buiten bars met een flink assortiment sterke drank en rumpunch, DJ die muziek draait op de grote kruising en er klinkt muziek uit de ontelbare barretjes die er zijn. Het is er gezellig druk en de eerste mensen beginnen te dansen op straat. Al snel ontstaat er een dansende mensenmassa. We genieten van de relaxte sfeer en fijne muziek, ik onder het genot van een rumpunch en Michel en Martijn (zeilboot Cruella) met een lokaal biertje. De locals zijn helemaal de man met Heineken en we zien een handje vol Aziaten maar zonder Corona (grapje). Rond middernacht keren we terug naar de boot met de BBQ en marihuana lucht in mijn neusgaten.

Nu we op St. Lucia zijn, een groter eiland die qua bezienswaardigheden meer te bieden heeft, huren we een auto en gaan op pad. De eerste dag bezoeken we aan de westkant van het eiland een waterval en botanische tuin. Vervolgens maken we een hiking die volgens internet 45 minuten zou duren maar na 15 minuten waren we al klaar met het rondje. Tot slot zoeken we een mooie baai op en sluiten daar de dag af met een drankje aan het strand. De tweede dag verkennen we de oost- en zuidzijde met een bezoek aan een vissersdorp waar we met de neus in de boter vallen; de lokale vissers komen net aan in de haven met de verse visvangst en ze zijn op de vismarkt volop bezig met het schoonmaken van de vis. Na een heerlijke lunch bij Chill Grill, dankzij de tip van onze Nederlandse medepassagier Martijn, wijken we onbewust van de route en rijden de vuurtoren van het schiereiland tegemoet. Vanaf daar hebben we mooi uitzicht en spreken het personeel van de vuurtoren die 24 uur op en 24 af diensten hebben. Ze laten op de pc hun AIS-programma zien en houden zo alle schepen in de omgeving in de gaten. Letterlijk en figuurlijk het hoogtepunt is de beklimming van de Gros Piton berg, samen met de Petit Piton de markante plek van dit eiland. Het lokale biermerk is ernaar genoemd `Piton` met een afbeelding van de berg op het etiket. De reviews op internet zijn niet mals over deze beklimming; zwaar, zweterig en pittig, sommige zijn halverwege al afgehaakt en hebben de top nooit bereikt. Voor we aan de beklimming gaan beginnen betalen we een Amerikaans bedrag (want huges) in Amerikaanse dollars en tekenen we een contract dat we op eigen risico dit ondernemen en hun nergens verantwoordelijk voor zijn. Na een pittige klim van ongeveer 2 uur die voor 80-90% bestaat uit trappen en rotsen komen we aan op de top. Michel en Martijn kopen een Piton biertje (weer af te rekenen in US-dollars) om hun overwinning te vieren en genieten van het prachtige uitzicht. Plots komt er een Amerikaan en zijn vrouw boven, maar zijn net zo snel verdwenen dan ze kwamen. Hij wilde zo snel mogelijk weer naar beneden, niet vanwege hoogtevrees maar om een persoonlijk record neer te zetten.

Een paar dagen later willen we uitklaren op de vrijdag(na)middag. Het kantoor is dan tot 18.00 uur open en werd ons plots het (veel te) dure weekend tarief voorgeschoteld. Daar hadden we geen zin in en stellen ons vertrek uit tot maandagochtend en maken zo gebruik van het gratis uitklarings tarief. De bestemming is Dominica maar staan niet te springen om een nachttocht. Een korte tussenstop in Martinique splits de route in tweeën, om zo een nachtje te slapen en weer verder te gaan. We doen snel wat boodschappen in de supermarkt met schappelijk Europese prijzen en dito producten, die de afgelopen maanden/weken erg prijzig of niet te verkrijgen waren. In het mandje liggen o.a. een baguette, croissants, kaas, vers gesneden ham, rundvlees, afbakbroodjes en frites. Die avond aan boord bakt Michel frites met steak haché; een maaltijd wat me doet denken als kind toen ik op vakantie was in Frankrijk.

Er staat deze week flinke wind dus goed zeilweer is gegarandeerd. Vooral tussen de eilanden merken we het en krijgen te maken met een soort van acceleratiewinden gecombineerd met golven van zij en stroom tegen, oftewel een aardige klotsbak van een zee. Het voordek spoelt goed met het zeewater en in de kuip spat het zeewater af en toe op onze schoot of in het gezicht. Ook komen we een walvis tegen, maar waren helaas te laat voor een fotomoment.

3 reacties op “Op naar de straat BBQ

 • Yvonne

  Jammer dat je foto’s tussen de tekst niet groter te maken zijn!

  Beantwoorden
  • Nadine Rijk

   Beste Yvonne,

   Is dit het geval bij het lezen op de tablet, mobiel of op pc/laptop?

   Beantwoorden
 • Ad en Rietje

  Weer leuk om te lezen en te zien wat jullie allemaal meemaken, het is genieten en hard “werken,” maar dan heb je ook wat. Heel veel plezier verder.
  Groetjes van ons, ook aan Martijn.

  Beantwoorden

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.