El Puerto de Santa Maria, Spanje

Gisterenavond had ik al op internet gekeken naar de dienstregeling van de veerboot naar Cádiz. Na te hebben uitgeslapen en op het gemakje te hebben ontbeten met croissantjes, ruimen we op en doen de afwas, is het tijd om de fietsen te gaan pakken. Het is ongeveer een kwartier fietsen naar de opstapplek van de veerboot van El Puerto de Santa Maria naar Cádiz. Om 14.00 uur vertrekt de boot en zijn ruim op tijd om een kaartje te kopen en de fietsen mogen gratis mee. We gaan buiten op het bovendek zitten en kunnen zo lekker genieten van het uitzicht. Het is enkel een stukje de rivier af en de baai oversteken, toch nog een tocht van ca. 30 minuten. Eenmaal aangekomen in Cádiz springen we op onze fietsen en gaan de stad verkennen. Zo fietsen we eerst over Plaza San Juan de Dios en daarna de smalle straatjes in. Het voordeel is dat alles in deze stad vlak is en geen klimmetjes nodig zijn met onze vouwfietsen. Al snel komen we aan de andere kant van het schiereiland, de zeekant met de boulevard. Daar stoppen we om te gaan lunchen en zoeken een plekje op het terras in de zon. Michel raakt aan de praat met een Spanjaard en vertelt dat we uit Nederland komen. Vervolgens pakt de Spanjaard zijn telefoon en gaat bellen. Vast iets belangrijks, denken we. Michel krijgt de telefoon in zijn handen, hoort aan de andere kant van de lijn een Nederlandse stem en de twee raken in gesprek. Het is een Nederlander die hier in de stad een B&B heeft en goed bevriend is met onze naast zittende Spanjaard. Maar goed, intussen staat onze lunch op tafel en gaan we ons daarop concentreren. We bestellen nog wat te drinken en genieten van het uitzicht en het zonnetje. Daarna gaan we over op actie-modus en stappen op de fiets, deze keer richting de haven, Parque Genovés, Castillo Santa Catalina en Castillo de San Sébastián. De siësta is dan ook ten einde en belanden in de bedrijvigheid van de winkelstraten. Michel koopt een paar schoenen, daarna zoeken we als afsluiter van de dag een bar op en houden intussen de tijd goed in de gaten. We nemen de laatste boot terug en willen deze zeker niet missen!

1e Kerstdag
Het is onze eerste kerst op de boot en in het buitenland, in Spanje om precies te zijn en gaan het op “Spaanse wijze” vieren. Tweede kerstdag bestaat hier niet en is een normale werkdag, alleen eerste kerstdag wordt gevierd. In de middag doen we het rustig aan en blijven we op de boot in de siësta stand. Rond 17.30 -18.00 uur is de siësta over, kleden we ons om en vertrekken op de fiets naar het centrum. Het centrum is ongeveer 15 à 20 minuten fietsen, de route gaat het eerste stuk over een fietspad richting het lokale strand, vervolgens langs de camping, voetbalvelden, sportvishaven, opstappunt van de veerboot door naar het centrum. We fietsen bij het lokale strand als mijn fiets raar begint te zwalken (de fiets welteverstaan, ik zelf niet 😊). Ik roep Michel om te stoppen en kijken naar mijn achterband. Deze ligt voor een deel van/uit de velg. Michel probeert hem terug te duwen maar dat lukt niet. Ik fiets met de andere fiets terug naar de boot om de fietspomp en de bandenlichters te halen. Ik neem voor de zekerheid 2 fietspompen mee, de grote waarvan ik zeker weet dat die op het ventiel past en de minipomp, vervolgens fiets ik terug naar Michel. Michel heeft intussen de band leeg laten lopen om de buitenband makkelijker terug in de velg te zetten, maar is het ventiel kwijt. Samen zoeken we op het verlichte fietspad maar vinden niks. Met de fiets in onze handen lopen we naar de sportvishaven en zetten daar de fietsen neer en op slot. We hebben geen zin om de fietspompen mee te nemen en verstoppen deze in het naastgelegen plantsoen bij het hek, in de hoop dat deze er op de terugweg later die avond nog liggen. We gaan gefrustreerd op zoek naar een “gratis” fietsventiel. Terwijl je in Nederland in een willekeurige stad op ongeveer 20 meter wel een geparkeerde fiets ziet, zien we er hier geen één. Alleen in het fietsenrek voor de bemande kassa van de veerboot. Dit vonden we niet zo’n geschikte plek, dus zonder “gratis boodschapje” lopen we de bar binnen en nemen een wijntje. Kort erna maken we kennis met sympathieke Spaanse mensen; een stel (Jézus en Carin) met haar dochter Charlotte en haar ex man.
Ik klets gezellig in het Spaans met Carin en Michel vermaakt zich prima in het gezelschap van de twee mannen en Charlotte. Rond 21.00 uur krijgen Michel en ik trek en vertellen dat we in de stad gaan eten. Ze stellen voor om met hun mee te gaan eten in een restaurant aan onze jachthaven. Dat vinden we een prima idee en stappen in hun auto. Aangekomen in het restaurant wordt er eerst een aperitief gedronken en daarna worden er tapas besteld. Na het eten nodigen we ze uit voor een drankje bij ons aan boord. Er wordt gedanst, gezongen en genieten o.a. van flamenco muziek. Charlotte is erg moe, nemen afscheid van iedereen en wisselen telefoonnummers uit.

De volgende dag ……….
Gisterenavond hebben de fietsen niet op kunnen halen op de terugweg en willen nog voor de siësta naar de fietsenmaker voor een ventiel. Het is 2e kerstdag maar zoals ik eerder in deze blog schreef gaat het dagelijks leven op deze dag hier gewoon door. Na het ontbijt lopen we eerst naar de fietsen en zijn benieuwd of beide fietspompen er nog liggen. Blijkbaar zijn ze hier niet zo gewild, de fietspompen liggen nog gewoon in het plantsoen bij het hek. Vervolgens lopen we naar de fietsenmaker, een kilometer verderop. Daar verkopen ze het type ventiel niet los, wel met een complete binnenband met ventiel. We nemen het maar mee met gebrek aan andere alternatieven. Het hele achterwiel moet er hiervoor uit en lopen twee kilometer terug naar de boot. In mum van tijd heeft Michel de binnenband vervangen en kan er weer gefietst worden.

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.