Op Sint-Maarten waar we nog steeds liggen, zijn de regels omtrent Corona aangescherpt. Zo is er een avondklok en mogen we overdag alleen de straat op met een speciaal ingevuld formulier met een geldige reden uit de keuzemogelijkheden op het betreffende formulier. Gewapend met dit formulier ga ik af en toe naar de supermarkt i.c.m. het vuilnis wegbrengen. Daarna keer ik gelijk terug naar de boot. De kustwacht kwam vorige week rondjes rondom de boot varen om foto’s te maken van de boot en de bootnaam, die dag vliegt er een drone van hun over, ’s avonds schijnen ze met felle lampen op de boot tijdens een patrouille, mogelijk op zoek naar de bootnaam en of we er nog liggen.

Het is nu even gedaan voor langere tijd met het eilandhoppen, gezellige borrels in (strand)barretjes of aan boord bij/met andere zeilers, eilanden verkennen met een huurauto/busje of te voet/hiken, kletsen met de locals, naar de plaatselijke markt gaan, winkels afstruinen, evenementen en bezienswaardigheden bezoeken. We hadden nog veel meer willen zien en doen. De eilanden die op ons lijstje staan, kunnen we nu een groot kruis doorzetten, maar met een andere reden. Momenteel zitten we gekluisterd op onze boot in een mooi paradijs en proberen er het beste van te maken. Dagelijks even zwemmen in de zee, relaxen in de kuip of hangmat met een goed boek, tijdschrift, hapje/drankje, een klusje waar we alle materialen voor hebben liggen. En we hebben een beetje afleiding van Freek, de waterschildpad (geen idee of het een mannetje of vrouwtje is), die we dagelijks meerdere keren vlakbij de boot zien, zijn kopje boven water steekt en daarna weer rondzwemt of naar de bodem gaat voor voedsel.

Het lokale ziekenhuis heeft een chronisch tekort aan beschermende items en kleding. Aangezien we voor het klussen een overschot hebben aan FFP2 mondkapjes, hebben we deze aan het ziekenhuis gedoneerd, waar ze erg blij mee zijn. Via het app-groepje van Nederlandse zeilers in de baai worden we op de hoogte gehouden van nieuwe ontwikkelingen en andere nuttige tips als er bijvoorbeeld nieuwe verscherpte maatregelen zijn genomen op het eiland of Marcel, van beroep hoofdverpleegkundige van zeilboot Feeks, ons advies geeft om vooral in beweging te blijven omdat anders de kans bestaat op spieratrofie.

Van de flinke bananentros met 15-20 bananen, die ik omgerekend voor € 1.65 heb gekocht op de lokale markt op Dominica, begint goed overrijp te worden. Lekker om banaan als ontbijt in mijn yoghurt/kwark te doen of los uit het vuistje te eten maar dan heb ik het snel gehad met banaan. Ik ben niet zo van de bananensmaak in bijvoorbeeld smoothies, shakes, sapjes op brood/pannenkoek dus worden het de hele week zelfgemaakte bananen-walnoten muffins eten. Elke dag pakken we ieder een klusje aan. Ik ga vandaag de iglo-hut in onze koelkast ontdooien en geef hem gelijk een schoonmaakbeurt en Michel schuurt de kuiptafel die ik vervolgens in de lak/vernis zet.

Op 4 april om 8.10 uur zit ik in de dinghy op weg naar de supermarkt. Een paar keer per week de voorraad op peil houden met voornamelijk brood, vers groente en fruit. Ik verwacht wel wat drukte maar niet zoals de week ervoor op zaterdag einde van de ochtend. Nee, ik heb het mis. Het is er erg druk, op de parkeerplaats is het aanschuiven met de auto en ik kan aansluiten in de rij buiten voor de ingang. Een uur heb ik buiten moeten wachten om binnen te komen. In de rij bij de kassa kom ik in gesprek met een local en hij vraagt “You from Holland?” en vertel dat we hier met een zeilboot liggen en rondreizen. Ik vraag op mijn beurt of ze hier aan het voorbereiden zijn op een volledige lock-down, vanwege de drukte. Volgens hem gaat de totale lock-down morgen in voor 14 dagen en dat de supermarkten ook dicht gaan. Oké! Niet meegekregen in de berichtgevingen, maar ga bij terugkomst op de boot eens online zoeken. Intussen neem ik voor de zekerheid extra brood en groente mee. Terug op de boot is Michel ongerust waar ik bleef en of ik “het formulier” wel bij me had. Allemaal geregeld natuurlijk! En dan kunnen we beginnen aan het ontbijt met vers brood. Die middag gaat er in de whatsapp groep van Nederlands zeilers in de baai ook geruchten over een totale lock-down en een persconferentie van de premier volgt die middag. Hierin wordt het nieuws nog eens bevestigd en treedt die avond al in. Nu mag niemand zijn huis uit en de straat op voor 14 dagen. Voor ons een scenario van “huisarrest” op de boot, alhoewel we voordien ook niet veel meer konden doen, behalve boodschappen doen. Hier is het motto dan ook “stay home”.

De dagen erna is het stil in de baai en zien niemand op de straat/boulevard. Af en toe horen we een truck pruttelend achter langs de marina rijden met een container die net uit de haven is gelost van een schip. Op het einde van de middag is het een aangename temperatuur om samen in de hangmat te relaxen met een aperitief en borrelhapje. Of ik lees er een boek, luister muziek, hoor de branding van de zee en de vogels. Heb een bakdag waarin ik brood en appeltaart bak, door te experimenteren is het een gezondere versie van een appeltaart zonder boter geworden. Slapen ons een gat in de dag, doe oefeningen op het dek, gebruik hiervoor de steunpalen naast de mast en de bankjes op het achterdek als fitness attribuut, zwem daarna rondjes om de boot en dartelen wat rond in onze badkleding. Ach, zo komen we dag wel door.

We zien een schildpad wel erg lang inactief op het water drijven. Is het Freek? Hij komt steeds dichterbij de boot drijven en licht af en toe moeizaam zijn kopje op boven het water. Het is een oude schildpad bijna helemaal onder de pokken, zelfs bij/op zijn ogen. Michel wil hem uit het water tillen en schoonmaken. De dinghy gaat het water in en hij roept de hulp in van de Nederlandse buurman Frank (SY Tabee). Als ze naast de schildpad varen zien ze dat het geen pokken zijn maar een soort gezwellen/ontstekingen. Die schildpad is doodziek en komt vermoedelijk uit volle zee naar de baai gedreven, want de deining en stroming staan precies die kant op.

De doodzieke schildpad

Het is bijna pasen en buurmeisje Jula (SY Tabee) heeft voor de Nederlandse zeilers in de baai paashaasjes gemaakt en hangen nu ter decoratie in de keuken. Op eerste paasdag maak ik vers gebakken (yoghurt)broodjes en een tonijnsalade als paasontbijt/brunch. Tweede paasdag komt buurman Marcel langs om het vuilnis voor ons weg te brengen en boodschappen te doen voor de Nederlandse zeilers. Sinds kort werkt hij in het lokale ziekenhuis op het eiland en vanaf vandaag zijn de supermarkten weer (beperkt) geopend. Om hiervoor in aanmerking te komen dien je over diverse documenten, papieren en formulieren te beschikken, die wij niet hebben, maar Marcel wel omdat hij o.a. hier werkt. Later op de dag worden de boodschappen verdeeld en rondgebracht door buurman Frank. Ook hebben we die middag een zwemmomentje met zijn allen en houden we gepaste afstand. Gewoon even fijn om gezellig face-to-face bij te kletsen met je eigen buren, want het meeste contact met de buren hebben we via whats app.

4 reacties op “Pasen op Sint-Maarten

 • Yvonne

  Wat leuk geschreven weer!👌👌 Jammer dat ik de foto’s niet groter kan maken.

  Beantwoorden
 • Jeroen

  Leuk om weer wat te lezen over jullie, wel jammer dat het ook voor jullie stil ligt en gebonden zijn aan binnen blijven.
  Hou even vol en dan genieten van de alle moois op jullie route.
  Groeten Jeroen

  Beantwoorden
 • Tineke tolman

  Hoi Michel en nadine
  Wat vervelend dat je niet verder kunnen gelukkig een mooi eiland en mooi weer,maar wel allemaal beperkt en onzeker.Wij hebben nog vast gezeten op lanzarote Gelukkig met de laatste vlucht terug kunnen komen.
  We hopen voor jullie dat je voor het evt storm seizoen weg kunnen.Ook dat je ouders nog komen is nu onzeker natuurlijk.groeten van Albert en tineke

  Beantwoorden
 • Marianne

  Hoi, dus jullie zijn op Sint Maarten, we denken aan jullie. Rob wil graag nog een keer die kant op , zou eigenlijk 20 mei vertrekken maar is nu uitgesteld. Ik ben gewoon aan t werk hier, dus zou af en toe heen en weer vliegen en stukken meezeilen. Het ga jullie goed.
  Rob en Marianne (Le Tournesol)

  Beantwoorden

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.