“Zullen we een dag langer blijven of niet”? Dit is de vraag die we ons zelf stellen op de “laatste avond borrel” op de boot Meise in de haven op Porto Santo. Want morgen willen we naar Madeira zeilen. Het aanbod om morgen mee te gaan naar het zomerfestival van het eiland; Colors XPO 2019, klinkt erg aantrekkelijk. Lang hoeven we hier niet over na te denken. Dit willen we niet missen en laten dit niet aan ons voorbij gaan.

De volgende dag gaan we met de bemanning van de zeilboot Meise en Pien lunchen en daarna naar het festival. Ik heb niet bepaald mijn hippe en trendy festival outfit aangetrokken met in mijn achterhoofd dat straks alles onder de kleurpoeder gaat zitten. Bij de ingang van het festivalterrein zien we iedereen “gekleurd”. Ook wij mogen net als alle festivalbezoekers 2 kleurzakjes poeder per persoon uitkiezen. Niet veel later zitten we onder de bonte kleuren schakering van roze, blauw, groen en oranje. We nemen een gezellig drankje, dansen op de opzwepende beats en vrolijke ritmische Latin muziek, relaxen onder de parasol en de tijd vliegt voorbij. Net voor einde worden we allemaal naar het strand verbannen en spoelt iedereen zich schoon in de zee. Wij niet, wij gaan eerst nog naar de Pingo Doce (Portugese supermarktketen) om aan te schuiven bij het buffet restaurant voor het avondeten. De mannelijke geblondeerde kassier, die ons inmiddels al kent van de eerdere supermarkt bezoekjes, ziet ons al binnenkomen in onze kleurrijke outfits + gezichten en moet erom lachen. Anderen kijken naar ons alsof we aliens zijn. Nadat we onze buik vol hebben, lopen we terug naar de haven en nemen daar een douche.

Een dag later dan gepland vertrekken we alsnog naar Madeira, nadat we eerst hebben uitgeslapen en zoals elke zondag hebben ontbeten met croissantjes. Op het einde van de middag komen we aan op onze ankerplek ten zuidoosten van het eiland. De dag erna pakken we de dinghy, gaan op pad langs het natuurreservaat en spotten zelfs een Monk seal (Monniksrob). Deze leven nog in lage populatie in de wateren rondom Madeira. En wij eerst maar denken dat het een groot uitgevallen zeehond was. Daarna gaan we naar de jachthaven om de hoek en lunchen bij dezelfde locatie waar we destijds op een vakantie 10 jaar geleden ook hebben gegeten.

Natuurpark op Madeira

Na ruim een maand ankeren willen we de watertank weer bijvullen en staat er een stapel was te wachten. Ook de inhoud van de koelkast is aardig leeg en kan worden aangevuld. Bij de haven is een vakantiepark met een winkeltje waar je drinken, koekjes, chips en verse broodjes kan kopen. Alle andere (vers)producten zoals vis, vlees, groente en fruit moet ik echt naar een supermarkt twee dorpen verderop, 30 minuten met de bus. Kortom een klus die zowat een halve middag in beslag neemt.

Het gas (om mee te koken) is bijna op en zal bijgevuld moeten worden. Ook is onze Engelse gasfles in Zuid Portugal omgeruild voor een Portugees exemplaar in de veronderstelling dat dezelfde koppelingsstuk er ook op zou passen. Maar dat blijkt niet het geval, dus op zoek naar een koppelingsstuk in Funchal, waar we de dag ervoor zijn aangekomen om te ankeren. Aan het Portugese oude mannetje van de marina shop, die geen Engels spreekt, proberen we uit te leggen dat we er één zoeken voor de knaloranje Galp gasfles. Hij denkt/begrijpt hieruit dat we een Repsol exemplaar hebben, want hij komt met een doosje van dat merk aanzetten. Dan maar even het plaatje op Google op mijn telefoon laten zien en hij gaat onmiddellijk verder zoeken op een plank in zijn chaotische, veel te kleine volgepropte winkel. Op de toonbank verschijnt nu een ander doosje en we rekenen af. Terug op de boot blijkt deze niet te passen, Michel keert weer terug en neemt ook de betreffende gasfles mee. Als Michel de winkel binnenloopt knikt de man al nee, voor deze fles heeft hij geen koppelstuk. Wel heeft hij een andere oplossing, loopt naar zijn keukentje, schroeft het koppelstuk van zijn eigen gasfles eraf en klaar. Intussen mompelt zijn vrouw wat tegen hem, want ze zal vast niet blij zijn.

We zijn Sebastian, Mayke en Ben van zeilboot Meise in de haven van Funchal weer tegen het lijf gelopen, het Duitse stel wat we hebben leren kennen in Porto Santo en o.a. bij het Colors XPO 2019 festival was. Zij zijn vandaag 2 jaar getrouwd en dat vieren we samen in de stad op een terras met cocktails, wijn, sangria en een hapje eten. Dit is weer de laatste avond met hun op Madeira, de volgende dag vertrekken we naar de Canarische eilanden.

We zetten na een fijne zeiltocht van ruim 42 uur voet op Spaanse bodem, in Caleta de Sebo op het eiland La Graciosa, Canarische eilanden. Net voor de kust van het eiland worden we vergezeld door een grote groep dolfijnen en dit is altijd een fijn welkomstgevoel. Als we nog snel zijn kunnen we binnen 10 minuten “inchecken” in het havenkantoor voordat de havenmeester zijn kantoor om 14.15 uur sluit en zijn werkdag ten einde is. Michel gaat terug naar de boot om onze niet goed gehumeurde (die te veel Scheiße roept) buurman te helpen met zijn boot, die net voor ons is aangekomen met zijn gezin en een aantal dagen op zee heeft doorgebracht vanaf Lissabon. Ik blijf in het havenkantoor om alle papierwerk te regelen in het Spaans, zijn Engelse talenkennis reikt zich voornamelijk tot zijn pc met Google Translate. Daarna gaan we onze benen strekken, een rondje lopen, het dorp verkennen, kopen verse broodjes, nemen een late lunch op de boot en keren ’s avonds weer terug voor een hapje uit eten tussen de eilandbewoners. De dagen erna genieten we nog van dit relatieve rustige eiland wat nog niet bloot is gesteld aan het massatoerisme als op de vele andere Canarische eilanden.

Het dorp Caleta de Sebo en het strandje op La Graciosa

We hebben niet zoveel tijd meer en vertrekken naar Lanzarote omdat er andere plannen zijn. Er is werk aan de winkel, in Playa Blanca in het zuiden van het eiland gaat de boot het water uit voor onderhoud. Maar eerst maken we een stop van een paar dagen in de hoofdstad Arrecife, treffen een heerlijke ankerplaats aan waar we regelmatig een rog rondom de boot spotten.

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.