Dag1
We komen een uur na hoogwater de rivier de Douro opvaren bij Porto, er staat veel stroming en wind van hogerwal om aan te meren in de jachthaven van Porto do Douro. Met veel geduld lukt het om de boot vast te maken aan de steiger. Na ongeveer 5 minuten komt er een Franse zeilboot de haven ingevaren. Michel en Machiel willen de twee mannen helpen met aanmeren, maar zien geen fenders en lijnen klaarliggen. Blijkbaar hebben ze een glaasje teveel en met andere dingen aan hun hoofd bezig. Na het inchecken gaan we op zoek naar de dichtstbijzijnde supermarkt, deze blijkt een stukje verder lopen dan we altijd gewend waren en heuvel op nog wel. Dit is een mooie gelegenheid om pasteís de nata mee te nemen en de supermarkt variant smaakt heerlijk.

Dag 2
Vandaag zijn we op tijd in de weer, net als we ons bed uitkomen, zien we de gratis broodjes service vertrekken, pakken de broodzak met daarin een Portugese variant van Kaiser broodjes uit de kuip en maken koffie en thee. Het is marktdag deze ochtend en na het ontbijt ga ik op pad met de boodschappentas op mijn schouder. Op het marktplein zie ik ook een openbare wasplaats, bassins met water en oude dames doen er hun was. Op het naastgelegen veld wordt de was opgehangen. Op de markt koop ik vers fruit en vis, met handen en voetenwerk maak ik duidelijk wat ik wil en hoeveel. Voorheen kon ik prima uit de voeten met Spaans, maar Portugees valt niet onder mijn talenkennis en Engels niet veel bij hun. Ook wil ik vandaag graag mijn haar laten verven en loop de dichtstbijzijnde kapsalon binnen, het is druk, veel jonge mensen maar niemand spreekt Engels als ik een afspraak wil maken voor die middag en vertel wat ik wil. Na wat vertaalwerk via een klant kan ik zonder problemen om 14.00 uur terugkomen. Intussen is de ochtend bijna voorbij en probeer de tussenliggende tijd voordat ik naar de kapper ga te douchen, de was te doen, lunchen en de afwas te doen. Dat is dus allemaal gelukt en nu op weg naar de kapper. Als ik de salon binnenkom, verlaat al het vrouwelijk personeel de zaak (siësta)en blijft er één man over. Hij neemt uitgebreid de tijd om alles te doen en mijn haar wordt op het einde een half uur lang uitgebreid geföhnd. Intussen valt de stroom in de salon drie keer uit, want twee föhnen tegelijk aan, kan de stoppenkast blijkbaar niet aan. Na ruim 2,5 uur verlaat ik de kapper met bijgewerkte uitgroei en glad geföhnd haar.

Dag 3
Michel is vandaag jarig en beginnen de dag relaxed met een ontbijt, daarna kan de jarige job wat verjaardag felicitaties in ontvangst nemen per telefoon en social media. Machiel en Liselotte komen aan boord voor koffie en wat lekkers. In de namiddag gaan we met zijn vieren borrelen en uit eten met heerlijke vis van de BBQ zoals zeebaars, dorade en gamba’s. Met gevulde magen keren we die avond terug naar onze boten.

Dag 4
Ik start de dag met een rondje hardlopen, vanuit de haven naar het natuurreservaat langs de Douro en richting het strand. Blijkbaar een gewilde route voor hardlopers en andere sporters, ik kom genoeg soortgenoten tegen. Daarna douchen en maken we ons klaar voor een dagje Porto centrum. We kiezen ervoor om niet met het openbaar vervoer naar de stad te gaan maar te voet. Na een wandeling van een uur langs de oever van de Douro komen we aan in hartje stad en lopen over de Ponte Luis I. We bezoeken het oude centrum, slenteren door straten, steegjes en langs pleinen, dit alles gaat gepaard met flinke klim in de kuiten of veel traplopen. We krijgen trek en komen terecht in een echt Portugees eethuisje voor de lunch. Aan het begin van de avond keren we terug naar de boot.

Dag 5
De weervoorspelling is dat er een flinke storm over de Portugese westkust gaat komen en we besluiten een paar dagen langer te blijven. We gebruiken de tijd eerst om op zoek te gaan naar een speciale batterij voor de klok die al twee weken stil staat. Ik vestig de aandacht op een fotozaak en speur Google af. Een winkelcentrum twee kilometer verderop zou er een moeten zitten en gaan er op uit. We gaan flink de klim in om er te komen maar kunnen dankzij mijn inzicht in kaart lezen er net niet komen door een snelweg die onze weg kruist, dan maar weer verder zoeken. Het volgende winkelcentrum is één kilometer verder en daar hebben ze de batterij wel en na twee uur keren we terug naar de boot. We lunchen wat en nemen een korte siësta. Dan is het tijd voor de port proeverij, weer een wandeling van ruim 30/45 minuten naar het porthuis. Eerst worden ontvangen, krijgen een uitgebreide rondleiding + uitleg over de bereiding en productie van de port. De petite (ik schiet met mijn lengte toch vaak boven de Spaanse en Portugese vrouwen uit en zijn in mijn ogen toch snel petit) Portugese dame met een porselein bleke huid vertelt in een sneltrein vaart alles hierover. Tot slot krijgen we een proeverij van verschillende soorten port zoals een witte port, Ruby en de Tawny.

Dag 6
Het is klusjes- en rommel dag; de zonnepanelen en de boegschroef doen het weer, maken schoon en ruimen op.