Samen zitten we in de dinghy van de naastgelegen ankerplek naar de jachthaven van Cascais. We zijn op weg naar het treinstation op ongeveer een kwartier lopen, aangekomen op het station kopen we aan het loket twee retourtickets van en naar Lissabon, dit verloopt vrij vlot. De trein staat al klaar op het perron, er kan niet veel misgaan, dit is het eindpunt en alle treinen gaan naar Lissabon. De 40 minuten durende rit voert ons langs de kust en rivier de Taag. Het is niet de snelste trein, eerder de stoptrein. Er is voor een zondagochtend aardig wat bedrijvigheid in de coupé; kletsende dames op middelbare leeftijd, een puber die op haar vriendin wacht en de volgende halte instapt en een zwartrijder die uit de trein wordt gezet. Ik kijk naar buiten en zie de kust voorbijkomen en de andere plaatsen waar we onderweg stoppen.

Aangekomen op de plaats van bestemming is het even oriënteren en lopen vervolgens naar het centrum. Onderweg zien we veel politie op de been, wegafzettingen, komt een legerhelikopter laag overgevlogen, gevolgd door twee straaljagers. We willen niet het ergste denken, iedereen op straat loopt door en wij dus ook. Dan zien we een mensenmassa langs de kant van de straat staan, lopen alle kanten op en horen geklap en gejuich. Een demonstratie misschien? Al snel wordt ons duidelijk dat het om iets anders gaat. De lege rijbaan wordt opgevuld met een soort van militaire parade van het leger, landmacht, marine en ME. Alle ordes komen langs in hun uniform en marcheren door de straten van Lissabon. En er lijkt geen einde aan te komen, de stoet blijft maar doorgaan. We zien een cameraploeg, een persfotograaf met een flinke camera en lens en zijn trapje in de weer. Nieuwsgierig vragen we hem wat er gaande is. Het blijkt vandaag precies 100 jaar geleden dat Portugal is bevrijd in de eerste wereldoorlog. Kijk, dit soort bijkomstigheden zijn fijn te weten, na een uur houden we het voor gezien en gaan we wat lunchen.

Daarna gaan we om de hoek kijken want ik zag de tramlift naar beneden komen en wilde dit wel even spotten en op beeld vastleggen. We besluiten een ritje te maken en nemen plaats op de oude houten bankjes. Na vijf minuten komt er beweging in de tram en klimt de heuvel op. Boven op de heuvel aangekomen vervolgen we onze route naar Castelo de Sâo Jorge. Maar de route blijkt niet zo gemakkelijk, een wegversperring gooit roet in het eten. Aangekomen maken we een tussenstop in een wijnbar om er een drankje te doen. Via de wijk Alfama lopen we terug naar het station en sluiten we de dag af in Lissabon. Het begint te regenen, een goede timing om de stad te verlaten, net voor het donker zijn we terug op de boot, daar eten we een klein hapje en gaan op tijd naar bed.